Hur kan vattengymnastik hjälpa mig?

Vattengymnastik är ofta sedd med lite förakt. Många säger att det bara är för gamla och de som har alltför låg intensitet i sin träning.

Det är lite konstigt argument med tanke på att det är som om intensiteten är den enda avgörande faktorn för ett träningsperspektiv…

De som säger de här sakerna har ofta dålig koll på vad vattengymnastik försöker uppnå.

Du som bättre förstår vattengymnastik kan också förstå att dess lågintensiva natur är en viktig del av träningsprogrammet.

Det är en avgörande faktor för det som gör det här träningsprogrammet så effektivt.

 

Vattengymnastik

För att du ska kunna förstå fördelarna med vattengymnastik, låt oss först diskutera vad det egentligen innebär. Vattengymnastik är en enkel träningsform att förstå.

Enkelt förklarat innebär träningen att du utför du typiska gymnastiska övningar medan du är nedsänkt i midjedjupt vatten.

Att vara nedsänkt i vatten är det skapar effekten samtidigt som det är en mild träning. Detta beror på att vattnets flytkraft lindrar effekten av motion på kroppen. Slitage som du normalt får av din träning utförd på land reduceras avsevärt vid träning under vatten.

Positiva effekter av vattengymnastik

Denna form av motion är egentligen en form av motståndsträning. När du är nedsänkt i poolens vatten är ett viktigt element som medför många hälsofördelar.

Här är återigen några positiva effekterna av vattengymnastik:

• Mjukare rehabilitering – Som nämnts ovan är den tillförda vattentätheten ett viktigt element i vattengymnastik. Genom att minska belastningen på lederna tillåter det patienter som genomgår fysisk terapi att enkelt genomgå rehabiliteringen.

Det hjälper också patienter med artrit och artros.

• Bränna kalorier snabbare – Vatten ger mycket mer motstånd än luft. Detta gör varje rörelse blir mycket ”mer” jämfört med utförd på land. Det är därför många idrottare kombinerar vattengymnastik träning med sina normala styrke- och uthållighetsrutiner. Det leder helt enkelt till bättre förutsättningar för dig att maximera förbränningen av kalorier. Du kan naturligtvis succesivt öka förbränningen genom att justerar vattendjup, volym och temperatur.

• Minska blodtrycket – Det här är en annan fördel som orsakas av själva vattenbeständigheten. Vattnet trycker på ditt blod. Detta bidrar effektivt till bättre blodcirkulation vilket i sin tur bidrar till att minska ditt blodtryck.

Något som är viktigt för personer som lider av hjärtsjukdom, eftersom det kan hjälpa hjärtat att vara aktiv, samtidigt som den inte överarbetar hjärtat.

Dessa är bara några av de specifika anledningarna till att vattengymnastik hjälper din kropp. Håll alltid dem i åtanke och var noga med att prova dig själv.

 

läs om hjärt- och kärlsjukdomar här:  www.hjart-lungfonden.se