Fördelarna med vattengymnastik

Sporten/träningsformen vattengymnastik är som sagt ofta förbisedd på grund av tanken att det ska ha för låg intensitet. Naturligtvis är sådana avvisande kommentarer ofta en följd av brist på korrekt förståelse av själva idrotten.

De verkar inte förstå att dess lågintensiva natur är avgörande för dess effektivitet.

Vattengymnastik vad är det?

För du bättre ska kunna förstå vad vattengymnastik gör för kroppen är det viktigt att vi diskuterar vad det är först.

I grund och botten är det en typ av motståndsträning där du utför grundläggande aerobics träning i vanligt grundvatten som i en simbassäng.

Det faktum att personen är nedsänkt i åtminstone midjan djupt vatten är avgörande för fördelarna med denna övning.

Vi kanske inte inser det men inverkan på våra leder under en typisk träning kan lätt bli en slags vägtull för kroppen.

Att utföra övningarna i vattnet avtar en del av kraften på grund av den ökade flytkraften.

Detta är särskilt tilltalande för dem med tillstånd som artrit eller de som för närvarande genomgår fysisk rehabilitering.

Samtidigt ger vattnet det ett extra lager av utmaning för oss på grund av det extra motståndet som vattnet ger.

 

 

Fördelar med vattengymnastik

Träning i vattnet medför ett antal viktiga hälsofördelar. Notera att som andra träningsplaner kan vattengymnastiks sessioner anpassas enligt personens specifika behov.

Här är några av fördelarna med att utföra vattengymnastik.

• Ökad muskelstyrka – Vatten är naturligt fyra till 42 gånger större än luftmotstånd. Detta grundläggande faktum garanterar automatiskt en mer intensiv träning för din kropp när du gör det i vattnet.

Det faktum att du och dina muskler arbetar hårdare kommer att göra att även de mest grundläggande rörelserna kan hjälpa dig.

Ett tips för dig som vill få mer av träningen är att integrera extra träningsutrustning till din rutin för förbättrade resultaten.

• Uthållighetsträning – Som vi nämnt ovan är vattnets form och motståndskraft avgörande för de positiva effekterna av vattengymnastik.

Att göra även de enklaste rörelserna kommer snabbt att göra dig trött då din kropp måstehantera vattnets motståndskraft.

• Ökad flexibilitet – Många studier har visat på hur en betydande ökad flexibilitet kan uppstå bland vuxna efter de att utfört gymnastikövningar i vatten.

Det här är knappast nyheter för någon. Trots allt var vattengymnastik utformad i början för att just ge möjligheter för ökad flexibilitet. Det tillsatta elementet av vatten tvingar dina leder att öka sitt rörelseområde och därigenom förstärka dess effekter.

• Bränna mer kalorier – Träning i vattnet ”tvingar” dig till större ansträngningar för att göra de mest grundläggande uppgifterna, vilket hjälper dig att bränna mer kalorier än vad du normalt skulle göra i en normal markinställning.

Du kan enkelt ed justera olika aspekter av vattnet (temperatur, volym, djup) för att få bättre, ökade, resultat.

Dessa är bara några av de fördelar som vattengymnastik ger dig. Så ta chansen pcj prova själv så kommer du snart känna de positiva träningseffekterna.